18 ℃

Zwarte Pieten dolblij met nederlaag Sylvana Simons

In Spanje is verheugd gereageerd op de verkiezingsnederlaag van Artikel 1. Lijsttrekker Sylvana Simons toonde zich fel tegenstander van Zwarte Piet, maar wist bij de verkiezingen geen Kamerzetel te bemachtigen. Tientallen Zwarte Pieten gingen de straat op om dat te vieren. 

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Hans Slegers – Bareta – Nieuwspaal

In de aanloop naar het sinterklaasfeest pleitte Sylvana Simons voor de afschaffing van Zwarte Piet, die volgens haar een uiting van racisme is. Nu haar politieke partij Artikel 1 er niet in slaagde in de Tweede Kamer te komen, lijkt het Zwarte Piet-verbod van de baan.

In Spanje, waar het Pietengilde in de zomer verblijft, heerst vooral opluchting. “Onze banen stonden op het spel. Veel Pieten zijn voor hun inkomen afhankelijk van dit werk. Als Simons haar plannen had doorgezet, waren honderden Pieten op straat komen te staan”, aldus een inpakpiet.

Onder meer in Madrid, Benidorm en Barcelona werd de verkiezingsnederlaag van Sylvana Simons uitgebreid gevierd. “Voor ons hadden de verkiezingen in Nederland niet beter kunnen uitpakken”, lacht Piet. Hij is ook opgelucht dat de PVV van Geert Wilders niet de grootste partij werd. “Anders zou het straks een hele toestand worden om een stoomboot vol buitenlanders langs de douane te krijgen.”

 
Deel dit artikel: