23 ℃

Zwarte Piet-discussie 2020 komt op gang

Foto: Jason Salmon / TTStock / Jjustas / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Direct na pakjesavond is het startschot gegeven voor de Zwarte Piet-discussie 2020. Moet Zwarte Piet wel of niet bij het sinterklaasfeest op 5 december 2020? Met nog een klein jaar te gaan tot de Goedheiligman weer in Nederland aankomt, barst de discussie in alle hevigheid los.

Volgens tegenstanders is Zwarte Piet een uiting van racisme en een verwijzing naar het slavernijverleden. Zij vinden dat de traditionele knecht van Sinterklaas niet meer past in de huidige tijd. In 2019 was Zwarte Piet bij sommige activiteiten al niet meer welkom, maar op andere plaatsen was hij nog volop aanwezig. “Dat moet komend jaar anders”, zegt Stanley Braafsuiker van de actiegroep Piet Niet.

“Mensen met een donkere huidskleur worden door Zwarte Piet afgeschilderd als knechten. Voor donkere mensen is dat zeer kwetsend. Wat ons betreft is Zwarte Piet er in 2020 niet meer bij”, aldus Braafsuiker.

De actiegroep vindt het hoog tijd voor een brede maatschappelijke discussie over de sinterklaasviering van 2020. Piet Niet overweegt in de komende weken tegen Zwarte Piet te gaan demonstreren.

 
Deel dit artikel: