23 ℃

Zó voorkomt u dat uw zonnepanelen te veel stroom opleveren

Zó voorkomt u dat uw zonnepanelen te veel stroom opleveren
Foto: Melnikof / Diyana Dimitrova / Shutterstock.com

Het zomerse weer zorgt voor problemen bij mensen met zonnepanelen. Het is zo zonnig dat zonnepanelen stroom zouden kunnen gaan terugleveren aan het elektriciteitsnet en dat kost veel geld. Gelukkig kunt u er eenvoudig voor zorgen dat u geen zonne-energie overhoudt.

Het is momenteel erg zonnig in ons land. Fijn voor wie graag een terrasje pakt, maar een ramp voor mensen met zonnepanelen. Het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet kan duur uitpakken. Zo moeten klanten van Eneco maar liefst 11,5 cent betalen voor elke kilowattuur die ze overhouden. Gelukkig kunt u zelf makkelijk voorkomen dat u stroom teruglevert.

“Een eenvoudigst is natuurlijk om helemaal geen zonnepanelen aan te schaffen. Maar ook als u al zonnepanelen heeft, kunt u de opbrengst gemakkelijk terugschroeven”, zegt energiedeskundige Gerrit Plasmeyer.

“Op een zonnige dag, of wanneer u zelf weinig energie verbruikt, kunt u uw zonnepanelen geheel of gedeeltelijk afdekken. Dat kan bijvoorbeeld met een deken of een oud tapijt. Als uw zonnepanelen zijn afgedekt, leveren ze vrijwel geen energie op. Zo heeft u nóg meer plezier van uw zonnepanelen.”

 
Deel dit artikel: