23 ℃
'Wacht al twintig jaar op hulp'

Zelfredzaamheid Nederlanders neemt af, maar kabinet doet niets

Zelfredzaamheid Nederlanders neemt af, maar kabinet doet niets
Foto: Nejc Vesel / Shutterstock.com

De zelfredzaamheid van Nederlanders is in het afgelopen jaar dramatisch afgenomen. Dat lijkt uit een peiling van bureau QuestionIt. Nog maar 27 procent van de Nederlanders omschrijft zichzelf als zelfredzaam. Toch grijpt het kabinet niet in.

Socioloog Ferdinand Dusse is geschrokken van de cijfers. “Dat Nederlanders steeds minder zelfredzaam zijn is al langer bekend, maar nu worden we toch weer even met de neus op de feiten gedrukt. Vanuit haar portefeuille als minister van Langdurige Zorg is Conny Helder verantwoordelijk voor de zelfredzaamheid van burgers, maar zij lijkt vooralsnog weinig urgentie te voelen om het tij te keren”, aldus de socioloog.

Remke Posselier (39) uit Veendam herkent de problematiek. “Ik kamp al sinds 2004 met een verminderde zelfredzaamheid. Ik heb bij allerlei instanties aangeklopt, maar ze laten me gewoon barsten. Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder en is er nog niets veranderd”, vertelt ze. “Mijn zelfredzaamheid moet echt beter, maar geen enkele instantie voelt zich blijkbaar verantwoordelijk voor mijn situatie.”

 
Deel dit artikel: