19 ℃

Zeelui woedend over nieuwe Efteling-attractie Sirocco

Foto: YT CC

De nieuwe Efteling-attractie Sirocco heeft kwaad bloed gezet in de schipperswereld. Volgens kapitein Pieter Kneefjes schept de attractie een totaal achterhaald beeld van de zeevaart.

De Efteling stak 2,8 miljoen euro in de vernieuwing van de attractie Monsieur Cannibale. De attractie heet voortaan Sirocco en heeft een heel ander thema: voortaan draaien de bezoekers rond in bootjes die terechtkomen in een zeestorm. Sindbad de Zeeman vaart mee, terwijl kooplieden hun handelswaar proberen te redden. En dat valt in de schipperswereld helemaal verkeerd.

De attractie is stigmatiserend en buitengewoon kwetsend”, zegt Pieter Kneefjes, in het dagelijks leven kapitein op een groot vrachtschip. “De Efteling wekt hiermee de indruk dat de zeevaart gevaarlijk is en zeelieden maar wat aanrommelen. Dat is een belediging voor de hele sector, waarin juist alles is gericht op veiligheid.”

“De zeevaart is helemaal niet spannend, zoals deze attractie suggereert”, vervolgt Kneefjes. “In onze branche gelden zeer strenge veiligheidseisen. Daar gaat De Efteling compleet aan voorbij. Moderne zeeschepen kunnen stormen heel goed doorstaan en als het echt noodweer is, wordt er niet gevaren. Het is jammer dat De Efteling onze branche in een kwaad daglicht probeert te stellen. Daar willen we graag met ze over in gesprek.”

 
Deel dit artikel: