22 ℃

Wilders: “Door extreem snelle formatie nauwelijks de tijd gehad om geschikte ministers te vinden”

Wilders: “Door extreem snelle formatie nauwelijks de tijd gehad om geschikte ministers te vinden”
Foto: C.W. Burgers / Shutterstock.com

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders krijgt veel kritiek op de bewindspersonen die hij aandraagt voor het nieuwe kabinet. Volgens Wilders had hij door de superkorte formatieperiode simpelweg te weinig tijd om geschikte kandidaten te vinden.

Beoogd PVV-minister Gidi Markuszower moest zelfs vóór zijn beëdiging al weg, omdat hij volgens de veiligheidsdiensten staatsgevaarlijk kan zijn. Ook zijn opvolger, kandidaat-minister Marjolein Faber, is omstreden. Wilders geeft toe dat het zoeken van geschikte ministers een haastklus was.

“In november bleek dat mijn partij de verkiezingen had gewonnen en in mei was er ineens een coalitieakkoord. De formatieonderhandelingen waren in een flits voorbij. Het hele proces heeft nog geen zeven maanden geduurd. Hoe kan ik nou in zo’n korte tijd met vijf fatsoenlijke ministers op de proppen komen?”, vraagt Wilders hardop.

Paniek

Wilders zegt dat hij door de extreem snelle formatieonderhandelingen in paniek raakte: “Begin deze week moest ik ineens met namen komen. Dat overviel me. In de 18 jaar dat mijn partij bestaat, hadden we daar simpelweg nog nooit over nagedacht. In paniek heb ik mijn telefoon gepakt en gewoon willekeurig wat mensen gebeld. Wat moest ik anders? Omdat het allemaal zo snel ging, is er per ongeluk een staatsgevaarlijke wapenbezitter doorheen geglipt. Dat had elke partij kunnen overkomen.”

 
Deel dit artikel: