Weerkundigen introduceren nieuwe term in weerbericht: de gedachtetemperatuur

Weerkundigen introduceren nieuwe term in weerbericht: de gedachtetemperatuur
Foto: M-Production / Shutterstock.com

DE BILT - Wie vanochtend naar het weerbericht heeft gekeken, heeft het woord ‘gedachtetemperatuur’ al voorbij horen komen. Vanaf vandaag wordt naast de meetbare temperatuur en de gevoelstemperatuur ook de gedachtetemperatuur aangegeven.

In een poging om de temperatuur beter te kunnen duiden, spreken meteorologen al decennialang van een zogenaamde gevoelstemperatuur. Er is echter een steeds groter wordende groep Nederlanders die hier helemaal niets mee kan. Zij hekelen de zweverige term en pleiten voor een rationelere duiding van de temperatuur. En met succes, want vanaf vandaag zal in weerberichten ook gesproken worden over de gedachtetemperatuur.

Erik Delers (29) uit Sint-Michielsgestel is een van de voorstanders van de gedachtetemperatuur: “Laatst hoorde ik een weervrouw zeggen: ‘Het wordt morgen 5 graden, maar de gevoelstemperatuur ligt op -8.’ Ik begreep hier niks van, want ik weet dan toch helemaal niet hoe -8 graden voelt? En als het ooit een keer -8 graden zou zijn, dan ligt de gevoelstemperatuur op -15 of zo. Mijn gevoel klopt dus nooit. Daarom ben ik blij dat de temperatuur voortaan ook uitgelegd wordt in gedachten.”

NOS-weerman Marco Verhoef gebruikte de nieuwe weerterm vanochtend al in het weerbericht: “Het wordt vandaag een tamelijk regenachtige dag. De temperatuur komt uit op zo’n 15 graden, maar de gedachtetemperatuur ligt rond 10 graden. Of 23 graden. Of 3 graden. Of misschien zelfs 34 graden in het oosten van het land. Zeker in de buurt van Enschede kunnen mensen daardoor zin krijgen in een zonvakantie naar Kreta.”

 
Deel dit artikel: