13 ℃

Waarom heeft iedereen het coronavirus, behalve u?

Foto: Serhii Hromov / Shutterstock.com

Artsen onderzoeken hoe het kan dat Nederlanders niet besmet raken met het coronavirus. In alle landen om ons heen sterven mensen, maar het virus lijkt Nederlanders niet te kunnen raken. “Het lijkt alsof in Nederland alleen maar supermensen wonen”, zegt viroloog Eric Stammelhuis.

Het coronavirus heeft zich in de afgelopen week in een razend tempo over de wereld verspreid. Zoals de onderstaande kaart laat zien, zijn in alle landen om ons heen inmiddels besmettingen geconstateerd. Het virus is opgedoken in Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Onduidelijk is waarom Nederland, als enige land in de omgeving, nog virusvrij is.

“Nederlanders staan bekend om hun gezonde levensstijl”, zegt viroloog Eric Stammelhuis. “Nederlanders eten veel groente, gaan nooit naar McDonald’s, drinken niet en gaan keurig op tijd naar bed. We vermoeden dat het daar iets mee te maken heeft.”

Anderen vermoeden dat het sterke beleid van de Nederlandse regering er voor zorgt dat Nederlanders niet ziek worden. Politicoloog Fons Knielen: “Premier Rutte heeft ons door de economische crisis geloodst. Zo’n virusuitbraak is voor hem een peulenschilletje. We zien dat het coronavirus ook niet voorkomt in andere landen met sterke leiders, zoals Noord-Korea.”

UPDATE: HET VIRUS IS NU OOK IN NEDERLAND (LEES MEER)

 

 
Deel dit artikel: