Vuurbal boven Nederland “geen reden voor paniek”

Donderdagmiddag is een gigantische vuurbal boven Nederland waargenomen. De vuurbal werd veroorzaakt door een enorm object uit de ruimte dat in de dampkring verbrandde. Volgens sterrenkundige Fons Lepperkam is er “geen reden tot paniek”.

Foto: Igorzh / Shutterstock.com

De vuurbal raasde vlak voor drie uur met enorme snelheid door ons luchtruim. Bij de instanties kwamen tientallen meldingen binnen. De vuurbol werd waargenomen in onder meer Lelystad, Sittard, Groningen en Meppel. “Waarschijnlijk gaat het slechts om een meteoor die rakelings over onze planeet raasde en ons land volledig had kunnen wegvagen”, aldus Lepperkam.

Het lichtschouwspel werd veroorzaakt doordat de meteoor verbrandde in de dampkring. “Dat is maar goed ook, want als de meteoor was ingeslagen waren u en ik nu dood”, lacht de sterrenkundige. “Als de koers van de meteoor een héél klein beetje anders was geweest, was een groot deel van Nederland nu letterlijk verdampt. In juni was er ook al zo’n bijna-ramp. Vroeg of laat is het een keer raak, maar dat is bij wetenschappers al lang bekend. Al met al geen reden om u zorgen over te maken. Zo’n leuk leven heeft u nou ook weer niet.”

 
Deel dit artikel: