Oost-Nederland bijna weggevaagd door meteoor

Het oosten van ons land is vrijdagavond aan een ramp ontsnapt. Een enorme meteoor denderde met veel geweld door de atmosfeer. Bij de Werkgroep Meteoren kwamen honderden meldingen binnen van mensen die de vuurbol hebben gezien en een knal hebben gehoord.

Foto: Triff / Shutterstock.com

De schrik zit er bij ooggetuigen goed in. Een meteoor uit de ruimte suisde rond half tien met veel geweld door de Nederlandse dampkring. “Een doffe dreun, als een dikke donderslag”, meldt een geschrokken man uit Zwolle. Als de meteoor was ingeslagen, was de ramp niet te overzien geweest.

Ook bij Drentse Space Association (DSA) was het object uit de ruimte goed te zien. “Een felle vuurbol, gevolgd door een harde knal”, zegt sterrenkundige Fons Lepperkam met trillende stem. “Ik bestudeer meteoren al zo’n vijftig jaar, maar nu komt het wel heel dichtbij.”

De sterrenkundige vermoedt dat de meteoor was bedoeld voor Meppel. “Als de koers van de meteoor een klein beetje anders was, dan was het ruimteobject precies in het centrum van Meppel neergekomen. Dan was een groot deel van de stad in één klap weggevaagd”, aldus Lepperkam.

Waarom uitgerekend Meppel? Dat weet de sterrenkundige nog niet: “Dat zoeken we nu uit. Ook weten we niet wie of wat verantwoordelijk is voor de meteoor. Maar dat hij een bloedhekel aan Meppel heeft, dat is zeker.”

 
Deel dit artikel: