17 ℃
Reizigers kennelijk niet bang genoeg

Vliegangst aanwakkeren kan drukte op Schiphol verminderen

Foto: Tupungato / Shutterstock.com

Door reizigers meer te wijzen op de gevaren van vliegen kan Schiphol de drukte sneller onder controle krijgen. Dat zegt luchtvaartpsycholoog Gerard Drieladen. 

Op Schiphol heerst al wekenlang chaos. De luchthaven kampt met een personeelstekort en kan daardoor de vakantiedrukte niet aan. “Iedereen heeft van nature een beetje vliegangst. Daar moet Schiphol op dit soort momenten gebruik van maken. Als je ze flink bang maakt, komen er minder mensen naar de luchthaven”, verwacht Drieladen.

“Passagiers op Schiphol denken dat vliegen veilig is. Dat lijkt inderdaad zo, maar als er een ongeluk gebeurt is de kans dat je het overleeft heel klein”, benadrukt Drieladen. “En dat geldt zeker ook voor vluchten vanaf Schiphol, waar op 4 april 1994 een KLM Cityhopper crashte en drie inzittenden om het leven kwamen.”

De luchtvaartpsycholoog denkt dat de drukte op Schiphol snel afneemt als in de vertrekhal wordt omgeroepen dat een probleemloze vlucht nooit gegarandeerd kan worden: “Zeker als je af en toe even omroept dat op 25 februari 2009 nog een Boeing 737 neerstortte, waarbij negen doden en meer dan 50 gewonden vielen, verwacht ik dat een deel van de passagiers alsnog afhaakt.”

 
Deel dit artikel: