Vastgoedarmoede neemt toe: gemiddeld gezin heeft nog maar één woning

Vastgoedarmoede neemt toe: gemiddeld gezin heeft nog maar één woning
Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

De vastgoedarmoede in ons land neemt toe. Steeds meer gezinnen moeten zich behelpen met slechts één woning en hebben geen geld om hun vastgoedportefeuille uit te breiden.

In april van dit jaar werden nog maar 12.816 huizen verkocht. Dat is bijna 20 procent minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Bijna 92 procent van de Nederlandse gezinnen moet zich zien te redden met één huis. “In mijn werk kom ik steeds meer schrijnende situaties tegen”, zegt makelaar Miriam van Wingerden. “Gezinnen die op het oog gelukkig lijken, maar als je doorvraagt blijkt dat ze maar één woning bezitten.”

Ook Kelly van Groesbeek (31) leeft met haar man en drie kinderen in vastgoedarmoede. “We moeten rondkomen van twee inkomens. Dat is echt geen vetpot. Natuurlijk willen we onze vastgoedportefeuille dolgraag uitbreiden, maar onze financiën laten dat gewoon niet toe”, vertelt ze. “We slapen bijna elke nacht letterlijk in hetzelfde huis. En als we op vakantie gaan, moeten we iets huren. Ja, natuurlijk schamen we ons. We gaan tijdens onze vakanties meestal zo ver mogelijk weg, zodat de buurt niet ziet dat we daar in een hotel moeten slapen.”

 
Deel dit artikel: