Iedereen kent de beroemde snack die naar hem werd vernoemd. In zijn woonplaats Rome is de Italiaanse bakker Alessandro Tosti overleden.
Tosti ontdekte het fameuze broodgerecht min of meer per toeval. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kampte Italië met grote voedseltekorten. Zijn zuster Fernanza schoot hem vanuit Oostenrijk te hulp. Per post stuurde ze twee sneetjes brood, een plakje kaas en een plakje ham, verpakt in een massief gietijzeren envelop. Door brand in het postkantoor smolt de kaas en raakte het brood geroosterd. Toen Tosti het pakketje later alsnog ontving, haalde hij ’s werelds allereerste tosti tevoorschijn.
Na de oorlog opende Tosti zijn eerste tostibakkerij. Al snel veroverde hij met zijn gerecht de hele wereld. Hoewel her en der verschillende varianten ontstonden, zoals een tosti met tonijn of gegrilde groenten, hield Tosti vast aan het traditionele recept met ham en kaas. Alessandro Tosti werd zaterdagavond door zijn vrouw gewurgd. Hij was 93 jaar.