13 ℃

Ton (58) had een dialect: “Zelf verstond ik mij ook niet”

Ton (58) had een dialect: “Zelf verstond ik mij ook niet”
Foto: IgorGolovniov / Shutterstock.com

EINDHOVEN - Naar schatting vier miljoen Nederlanders hebben een dialect. Ze kunnen zich nauwelijks verstaanbaar maken en ze worden al helemaal nooit serieus genomen. Ook Ton Verbielle (58) praatte plat. Hij liet zich behandelen.

“Al bijna mijn hele leven had ik een dialect”, vertelt Ton. “Brabants sprak ik. Als mensen me hoorden praten, keken ze me aan alsof ik achterlijk was. Dat begreep ik wel, want Brabanders zeggen bijna nooit iets zinnigs. Later kreeg ik door dat mensen me gewoon niet konden verstaan.”

Ton werd zich steeds meer bewust van zijn dialect: “Er was werkelijk geen touw aan vast te knopen, ook voor mezelf niet. Soms dacht ik: wat zég ik toch? Toen ben ik hulp gaan zoeken.”

“Ik kwam terecht bij een logopedist uit Amsterdam. Ik moest helemaal opnieuw leren praten, maar nu echt. Het was een lang traject, maar ik ben zó blij dat ik het gedaan heb. Nu kan ik normaal praten, zoals het hoort.”

Tenslotte heeft Ton een tip voor andere platpraters: “Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek hulp. Hou jezelf niet langer voor de gek. Als je een dialect hebt, denk je misschien dat andere mensen naar je luisteren. Maar heus, dat is niet zo.”

 
Deel dit artikel: