23 ℃

Timmermans bereid om premier te worden: “De kiezer heeft gesproken”

Timmermans bereid om premier te worden: “De kiezer heeft gesproken”
Foto: LCV / Shutterstock.com

DEN HAAG - Frans Timmermans is onder voorwaarden bereid om het premierschap te accepteren. Dat heeft hij aan verkenner Ronald Plasterk laten weten. “De kiezer heeft vorige week een zeer duidelijk signaal afgegeven. Dan kan ik uiteraard geen ‘nee’ zeggen”, aldus Timmermans.

PvdA-GroenLinks-leider Timmermans sprak dinsdag met Plasterk over zijn rol in het nieuwe kabinet. “Mijn partij heeft bij de verkiezingen meer dan anderhalf miljoen stemmen binnengehaald, waarvan bijna de helft voor mij persoonlijk. Dat zijn cijfers die we moeilijk kunnen negeren. Het was aanvankelijk helemaal niet mijn bedoeling om premier te worden, maar de kiezer is duidelijk.”

Timmermans zegt dus niet meteen ‘nee’, maar verbindt wel een paar stevige voorwaarden aan het premierschap. “Als leider van de op één na grootste partij van Nederland heb ik natuurlijk wel wat eisen”, aldus Timmermans. “Ik verwacht dat de PVV van de heer Wilders flink wat water bij de wijn doet. Dat zal niet van harte gaan, maar ook hij zal de wens van de kiezer moeten respecteren.”

 
Deel dit artikel: