LEEUWARDEN - Nederland neemt deze week definitief afscheid van de F-16. Een aantal Nederlandse F-16’s was al overgedragen aan Oekraïne, de overige toestellen maakten deze week hun laatste vlucht voor de Koninklijke Luchtmacht. De overgebleven F-16’s worden waarschijnlijk verkocht aan het Chinese e-commercebedrijf Temu, dat de toestellen wil gebruiken voor spoedpakketjes.
Vrijdag vlogen zes F-16’s een afscheidsrondje over ons land. De missie van de iconische straaljager bij de Koninklijke Luchtmacht is nu voltooid. Nederland heeft nog twintig F-16’s, die waarschijnlijk kunnen worden verkocht aan Temu. Het bedrijf wil de toestellen gebruiken om spoedbestellingen sneller vanuit China te kunnen afleveren. “De F-16 is verouderd en kan daarom niet meer echt meekomen in een oorlogssituatie, maar voor vrachtvluchten zijn ze nog best geschikt”, zegt militair strateeg Rob Luiteman.
“Bestellingen bij Temu zijn nu tot wel twee weken onderweg. Vaak is dat geen probleem, maar sommige klanten willen hun pakketje liever sneller hebben. De F-16 kan dan uitkomst bieden”, legt Luiteman uit.
“Nu worden de meeste pakketjes van Temu overgevlogen met een ‘normaal’ vrachtvliegtuig, zoals de Boeing 747 Freighter. Zo’n enorm toestel kan niet sneller vliegen dan 900 kilometer per uur. Een vlucht van het magazijn in Shenzhen naar Schiphol duurt daardoor al gauw vijftien uur. Met een F-16 kan het dubbel zo snel.”
Of de deal doorgaat, hangt onder meer af van de prijs die de Chinezen voor de F-16’s willen betalen. Defensieminister Ruben Brekelmans gaat volgende week met de directie van Temu om tafel om de verkoop te bespreken.