AMSTERDAM - De Mobiele Eenheid bestaat vrijwel geheel uit relatief jonge, fitte mannen. Er zijn nagenoeg geen 70-plussers bij de ME, waardoor ouderen zich niet door de Mobiele Eenheid vertegenwoordigd voelen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Instituut Slingenberg.
Door de recente rellen in Amsterdam is de ME momenteel veel in het nieuws. De ‘knokploeg’ van de Nederlandse politie is bedoeld om vervelende burgers namens de Nederlandse bevolking een corrigerende tik te geven. Maar wie denkt dat de ME een representatieve afspiegeling van de samenleving is, vergist zich. “Als we kijken naar de samenstelling van de ME, dan zien we een erg eenzijdig beeld”, zegt socioloog Ferdinand Dusse.
“De verhouding tussen mannen en vrouwen ligt bij de ME volledig scheef. Bovendien zijn sommige leeftijdsgroepen niet of nauwelijks binnen de ME aanwezig. Zo maken ouderen vrijwel geen deel uit van het korps. Ook lijken mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking systematisch te worden afgewezen bij de selectie van nieuwe ME’ers. Wie bijvoorbeeld in een rolstoel zit, komt er simpelweg niet tussen”, aldus de socioloog.
Klappen
Dusse noemt het zorgelijk dat de ME niet overeenkomt met de demografische samenstelling van de bevolking: “Oudere relschoppers krijgen nu soms klappen van oproeragenten die veel jonger zijn dan zij. Bovendien bevestigt de ME in de huidige samenstelling het stereotype beeld van de witte, gewapende onderdrukker die een pak slaag geeft aan de machteloze onderworpene. Dat is ontzettend stigmatiserend. De vraag is of we dat moeten willen.”
Volgende week start een wervingscampagne met het doel om meer ouderen en personen met een beperking te interesseren voor een baan bij de ME.