Supermarkt gaat verspilling harder bestraffen

Steeds meer supermarkten nemen maatregelen om verspilling tegen te gaan. De meeste winkels geven korting op producten die nog net niet bedorven zijn. De plaatselijke supermarkt in Strielwouden gaat nog een stap verder.

Foto: Piotr Adamowicz / Shutterstock.com

Jaarlijks verdwijnt zo’n 13 procent van ons voedsel in de afvalbak. De gemiddelde Nederlander gooit maar liefst 40 kilo voedsel per jaar weg. “Doodzonde”, zegt supermarktmanager Wolter Haaks. “Wij lopen de benen uit ons lijf om onze klanten mooie producten te kunnen bieden, maar thuis flikkeren ze een groot deel in de prullenbak. Dat pikken wij niet meer.”

Waar andere winkels vooral proberen om voedsel dat bijna bedorven is alsnog te verkopen, legt de supermarkt in Strielwouden de verantwoordelijkheid volledig bij de klant. De supermarkt heeft vergaande strafmaatregelen bedacht om de verspilling tegen te gaan.

“Klanten die meer voedsel in hun mandje hebben dan ze op kunnen, krijgen eerst een waarschuwing. Helpt dat niet, dan wordt onze toon minder vriendelijk”, legt Haaks uit.

Voor klanten die herhaaldelijk te veel voedsel kopen heeft de supermarkt nog hardere maatregelen in petto. Welke dat precies zijn, wil Haaks niet zeggen: “Wij hebben hier een paar flinke jongens rondlopen. U mag van mij aannemen dat het niet alleen bij schelden blijft.”

 
Deel dit artikel: