AMERSFOORT - Netbeheerders onderzoeken of kaarsen en waxinelichtjes een oplossing kunnen zijn voor het overvolle stroomnet in Nederland. Steeds meer huishoudens kiezen al voor kaarslicht in plaats van een elektriciteitsaansluiting.
Duizenden huizen kunnen momenteel geen zwaardere stroomaansluiting krijgen voor bijvoorbeeld een laadpaal. Nog eens duizenden huizen kunnen zelfs helemáál geen stroomaansluiting krijgen. Het stroomnet is overvol en voor nieuwe aansluitingen geldt soms een wachttijd van een jaar of langer. Intussen is kaarslicht aan een enorme opmars bezig. Steeds meer huishoudens herontdekken deze vorm van kunstlicht waarvoor geen stroomaansluiting nodig is.
Daxo en Liesbeth Weiting uit Amersfoort verhuisden vorige maand naar een nieuwbouwwoning zonder elektriciteit. “Wij hebben heel bewust voor kaarslicht gekozen”, vertelt Liesbeth terwijl ze een waxinelichtje aansteekt. “We noemen het nu retro-romantiek, maar kaarslicht is natuurlijk niets nieuws. Al in de middeleeuwen werden kaarsen gebruikt om huizen te verlichten. Het is gewoon een heel beproefde techniek en veel betrouwbaarder dan elektriciteit. Bovendien heeft het iets charmants, toch?”
Netbeheerders zien kaarslicht als een goede oplossing voor het capaciteitstekort van het stroomnet. “Als meer mensen kaarslicht gaan gebruiken, kunnen we met het huidige stroomnet nog jaren vooruit”, aldus een woordvoerder. “De mensen die nu nog op de wachtlijst staan voor een stroomaansluiting proberen we over te halen om te kiezen voor kaarslicht. De helft van de huishoudens zou volledig met kaarsen verlicht kunnen worden. Dat is nu nog niet zo, maar daar willen we uiteindelijk wel naartoe.”