Straatnaamborden slecht beveiligd: miljoenen adressen eenvoudig vindbaar

Straatnaamborden slecht beveiligd: miljoenen adressen eenvoudig vindbaar
Foto: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com

Straatnaamborden in Nederland zijn niet goed beveiligd. Daardoor is het kinderlijk eenvoudig om de adressen van miljoenen woonhuizen tot op een paar meter nauwkeurig te lokaliseren. Dat blijkt uit een onderzoek van veiligheidsdeskundige Herman Tammers.

Adressen zijn goud waard als ze in verkeerde handen vallen. Toch blijkt het kinderlijk eenvoudig om een adres te vinden. Via tools als Google Maps blijkt het mogelijk om vrijwel elk adres in Nederland te lokaliseren. “Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar huizen aan de Woldstraat, kom je al snel uit in Meppel. Daar wijst het straatnaambord je letterlijk in de juiste richting”, zegt veiligheidsdeskundige Herman Tammers.

Volgens Tammers zijn dringend maatregelen nodig om de veiligheid van straatnaamborden te vergroten: “De borden kunnen bijvoorbeeld worden afgedekt of achter een boom worden geplaatst, zodat ze niet zomaar voor iedereen te zien zijn. Daarnaast kunnen mensen ook zelf veel doen om hun adres beter te beveiligen. Zo zijn er nog steeds woningen met een duidelijk zichtbaar huisnummer. Op die manier maak je het mensen met verkeerde bedoelingen wel héél erg makkelijk om adressen te vinden.”

 
Deel dit artikel: