STEMMEN: Hoe moet dat eigenlijk?

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

U wilt stemmen, maar hoe moet dat eigenlijk? Deze week zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Kiesgerechtigden mogen dan hun stem uitbrengen voor leden van de gemeenteraad. Wat wordt er zoal van u verwacht?

Als u kiesgerechtigd bent heeft u inmiddels een zogenoemde stempas ontvangen. Hiermee gaat u naar een zogenoemd ‘stembureau’. Vergeet uw legitimatiebewijs niet! Bij het stembureau worden uw identiteit en uw stempas gecontroleerd. Vervolgens krijgt u een zogenoemd ‘stembiljet’.

Met dit stembiljet gaat u naar een stemhokje. Dat is een klein, houten hutje waarin u in alle rust kunt stemmen. Er ligt een rood potloodje voor u klaar. Hiermee kleurt u één van de vakjes op het stembiljet rood. Neem uw tijd, maar wacht niet te lang. Er zijn immers nog meer mensen die willen stemmen. Het potloodje mag u niet mee naar huis nemen. U verlaat het stemhokje en stopt uw stembiljet in de gereedstaande stembus. Dan heeft u gestemd. U mag naar huis.

Volgende week behandelen we weer een ander onderwerp. We leggen dan in eenvoudige taal uit hoe u uzelf sanitair kunt ontlasten.

 
Deel dit artikel: