13 ℃

Stempas blijkt zo lek als een mandje

Foto: NP

De stempassen, waarmee Nederlanders kunnen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, zijn slecht beveiligd. Gevoelige persoonsgegevens zijn eenvoudig te achterhalen. “In principe kan elke medewerker van het stembureau zien dat je kiesgerechtigd bent”, waarschuwt veiligheidsexpert Gert van der Krabbe.

Van der Krabbe onderzocht de veiligheid van de stempassen. “De stempas bevat privacygevoelige informatie over de kiezer, zoals de naam en het adres. Het bleek kinderlijk eenvoudig om deze gegevens af te lezen. Al na een paar seconden wisten we precies voor wie de stempas bedoeld was”, zegt Van der Krabbe.

De veiligheidsexpert vreest dat de persoonsgegevens van miljoenen kiezers op straat zijn beland. “De adresgegevens werden onvoldoende afgeschermd voor bijvoorbeeld medewerkers van stembureaus. Iemand met verkeerde bedoelingen kan zien dat je kiesgerechtigd bent en dat maakt je chantabel. Lévensgevaarlijk.”

Van der Krabbe raadt mensen die de stempas al ontvangen hebben aan om direct te verhuizen. “Als je blijft wonen op het adres dat op de pas staat, maak je ze het wel heel gemakkelijk.”

 
Deel dit artikel: