13 ℃
Crematie door hoge gasprijs te duur

Steeds meer Nederlanders kiezen voor massagraf

Steeds meer Nederlanders kiezen voor massagraf
Foto: Oleg T / AJT / Shutterstock.com

Het massagraf wint aan populariteit. Steeds meer Nederlanders willen na hun dood worden begraven in een massagraf, in plaats van in een individueel graf of urn. De plotselinge populariteit van het massagraf heeft vooral te maken met de gestegen kosten van een crematie.

Vanwege de hoge energiekosten werd een crematie vorig jaar fors duurder. Wie een dierbare wil laten cremeren, is zo’n 60 tot 100 euro duurder uit. Een crematie kost exclusief ceremonie gemiddeld 925 euro. Tegelijk gingen ook de kosten voor grafrechten en gedenkstenen omhoog. Een rustplaats in een individueel graf kost al gauw 1.500 euro. Voor wie dat te duur vindt, is een massagraf een aantrekkelijk alternatief. Voor een plekje in een massagraf moet hooguit honderd euro worden neergeteld.

Jos Tiffels liet onlangs zijn moeder in een massagraf begraven: “Mama was een eenvoudig mens. Een luxe graf vond ze overdreven. ‘Hou het maar zo simpel mogelijk, ik merk er toch niets meer van’, zei ze, vlak voordat ze stierf. Ze ligt nu samen met een paar honderd anderen in een massagraf. Zo’n massagraf past bij haar. Ze kon nooit goed alleen zijn.”

 
Deel dit artikel: