12 ℃

Statiegeld op wc-papier stap dichterbij: “Uiteindelijk kan 98% gewoon worden hergebruikt”

Statiegeld op wc-papier stap dichterbij: “Uiteindelijk kan 98% gewoon worden hergebruikt”
Foto: Seeshooteatrepeat / Mix and Match Studio / Shutterstock.com

Sinds begin deze maand zit er statiegeld op blikjes. Maar de recyclingindustrie zit niet stil. Ook het recyclen van gebruikt toiletpapier is technisch al mogelijk. Hiermee komt statiegeld op wc-papier een stap dichterbij.

Vrijwel al het toiletpapier wordt nu nog na gebruik doorgespoeld. Maar als het aan Frank Weezenbrink van Sanitary Ecorecycling ligt, gaat dat veranderen. “Na het statiegeld op plastic flessen en aluminium blikjes is het inzamelen van gebruikt toiletpapier eigenlijk een heel logische stap”, zegt hij.

Drie Nederlandse en één Belgische gemeente doen op dit moment mee aan de proef. Inwoners spoelen hun gebruikte toiletpapier niet meer door, maar verzamelen het in een speciale zak en leveren die in bij de supermarkt. Het gebruikte toiletpapier komt vervolgens terecht in de verwerkingshal in Remsbeek.

“Hier wordt het gewassen, gestreken en op nieuwe rollen gewikkeld”, legt Weezenbrink uit. “Met ons westerse voedsel wordt toiletpapier meestal niet erg vies. 98% van het toiletpapier kan gemakkelijk worden gerecycled. Behalve als iemand heel erg aan de diarree is of zo. Dat leggen we apart.”

 
Deel dit artikel: