11 ℃

Blikjesuitdeuker Yusuf (31) heeft het druk: “Mensen willen toch hun statiegeld”

Blikjesuitdeuker Yusuf (31) heeft het druk: “Mensen willen toch hun statiegeld”
Foto: Dutchmen Photography / Ismail Sadiron Pictures Mahathir Mohd Yasin / Shutterstock.com

Het zijn drukke tijden voor blikjesuitdeuker Yusuf Ramira (31) uit Amsterdam. Sinds begin deze maand kunnen lege blikjes worden ingewisseld voor statiegeld. Maar alleen onbeschadigde blikjes mogen worden ingeleverd. Blikjesuitdeuker Yusuf rijdt de hele stad door om kapotte blikjes te repareren.

“Als klanten per ongeluk hun blikje hebben ingedeukt, bellen ze mij. Ik kom met mijn busje voorrijden en maak het blikje weer als nieuw, zodat het tóch kan worden ingeleverd”, legt Yusuf uit. “Voorheen konden mensen met ingedeukte blikjes alleen terecht bij een autoschadeherstelbedrijf. Maar dat is veel duurder.”

Ook Martijn Beneman (26) belde de uitdeukdienst: “Zaterdagavond heb ik een blikje cola gedronken. Toen het leeg was, drukte ik het blikje zonder na te denken in elkaar. Ja, ontzettend stom natuurlijk. Ik deed het uit gewoonte, denk ik.”

Maar Yusuf kan het blikje gelukkig nog redden. Na tien minuten uitdeuken ziet het blikje er weer tiptop uit. Martijn is opgelucht. Met het uitgedeukte blikje loopt hij naar de supermarkt om het statiegeld alsnog te incasseren. Van de supermarkt gaat het blikje door naar het recyclingbedrijf, waar het zal worden geplet en versnipperd.

Yusuf is inmiddels al op weg naar zijn volgende klant: “Iemand met een hele tas vol ingedeukte blikjes die hij van de straat heeft geraapt. Ik hoop dat ik ze nog kan herstellen, anders leveren ze niks op. Dan had hij ze net zo goed op straat kunnen laten liggen.”

 
Deel dit artikel: