17 ℃

Sint en Piet tóch welkom bij Jumbo

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn in december toch te zien bij supermarktketen Jumbo. Eerder was in het nieuws dat Jumbo de traditionele kindervrienden had verbannen, in verband met de discussie rond Zwarte Piet en racisme.

sinterklaas-zwarte-piet-jumbo-supermarktVrijdag ontstond grote ophef, na de mededeling van Jumbo dat Sinterklaas en Zwarte Piet niet welkom zijn in de supermarkten. In plaats daarvan zouden de winkels alleen worden versierd met afbeeldingen van snoep en cadeautjes. Het besluit zorgde voor talloze verontwaardigde reacties. Jumbo krabbelt nu terug.

Volgens een woordvoerder van Jumbo was het nooit de bedoeling om Sinterklaas en Zwarte Piet te boycotten, maar werd dat “niet zo handig gecommuniceerd.”

Stanley Braafsuiker van de actiegroep Piet Niet is teleurgesteld, nu Jumbo op het besluit terugkomt. “Jumbo is gezwicht voor de agressieve dreigementen van extreemrechtse klanten. Het is jammer dat Jumbo de racistische traditie van Zwarte Piet toch in stand houdt”, zegt Braafsuiker.

De actiegroep overweegt om in de komende maanden bij de Jumbo-filialen aan alle kinderen te vertellen dat Sinterklaas en Zwarte Piet überhaupt niet bestaan. “Liever geen feest dan een racistisch feest”, aldus Braafsuiker.

 
Deel dit artikel: