Jumbo boycot Zwarte Piet én Sinterklaas

Niet alleen Zwarte Piet, maar ook Sinterklaas is nu niet meer welkom in de winkels van Jumbo. De supermarktketen hoopt hiermee een einde te maken aan de voortslepende discussie rond Zwarte Piet, die volgens sommigen een uiting van racisme is.

Sinterklaas“Het blijkt al enkele jaren moeilijk een oplossing te vinden waarmee iedereen tevreden is”, meldt Jumbo aan de NOS. In de supermarkten zal daarom geen enkele afbeelding van zowel Zwarte Piet als Sinterklaas meer te vinden zijn. Rond het sinterklaasfeest zal Jumbo de winkel versieren met uitsluitend afbeeldingen van blije kinderen, snoep en cadeautjes. Sinterklaas en Zwarte Piet verdwijnen uit de winkels.

Stanley Braafsuiker van de actiegroep Piet Niet is blij met het voornemen van Jumbo. “Het gaat hier om een kinderfeest. Kinderen moet je niet confronteren met een oude uitbuiter en zijn onderdrukte zwarte slaven. Wij zijn blij dat Jumbo eindelijk een einde maakt aan die afschuwelijke traditie”, zegt Braafsuiker in een eerste reactie.

Toch is er ook kritiek. “Jumbo hangt straks de hele winkel vol snoep. Wat voor signaal geef je daarmee af?”, zegt tandarts Gerben van Akkeren namens het Verbond van Tandartsen Nederland. “Sinterklaas moet geen snoepfeest worden. Kijk, ik wil racisme niet goedpraten, maar het is wel beter voor het gebit.”

 
Deel dit artikel: