24 ℃

Schoof gaat voor 1:4:3:3-formatie

Schoof gaat voor 1:4:3:3-formatie
Foto: YT CC

DEN HAAG - Het kabinet Schoof begint vermoedelijk met een 1:4:3:3-formatie aan de eerste regeerperiode. Dat zei aanstaand premier Dick Schoof in bedekte termen na afloop van de eerste formatiesessie.

Over de exacte opstelling wilde Schoof nog geen mededelingen doen, maar een 1:4:3:3-formatie lijkt op dit moment het meest logisch. Daarbij regeert het kabinet met één premier, vier vicepremiers, drie ministers en drie staatssecretarissen.

Politiek analist Fons Knielen spreekt van een opvallende, maar sterke strategie: “Vier vicepremiers lijkt misschien wat veel, maar je bouwt daarmee wel een solide basis in de achterhoede. Met slechts drie ministers en drie staatssecretarissen creëer je een wendbaar kabinet en bouw je maximaal druk op richting de oppositie.”

Zou Schoof vlak voor de bordesfoto alsnog kunnen kiezen voor 1:3:4:3? “Nee, die kans is volgens mij niet zo groot”, aldus Knielen. “De nieuwe premier heeft de strategie al lang in zijn hoofd. Bovendien is het ook wel leuk om een keer met vier man achterin te gaan regeren.”

 
Deel dit artikel: