14 ℃

Sabotage Nord Stream gasleiding heeft bijna geen effect op mensen die hun kachel netjes uit laten dit jaar

Sabotage Nord Stream gasleiding heeft bijna geen effect op mensen die hun kachel netjes uit laten dit jaar
Foto: Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

Goed nieuws voor mensen die van plan zijn om dit jaar netjes hun kachel uit te laten. Zij gaan bijna niets merken van het opblazen van de gasleidingen van Nord Stream.

Energiedeskundige Sascha Betwetering zegt de ophef over het saboteren van de Nord Stream gasleidingen niet goed te begrijpen: “Fatsoenlijke mensen die dit jaar netjes hun centrale verwarming uit laten, zullen weinig last hebben van deze terreurdaad. Bovendien kan iedereen ook nog bezuinigen op douchen en koken. Gewoon een klokje bij de douche zetten en na 90 seconden de kraan weer uit. En alleen nog koken op één pitje. Dan blijf je dit jaar heus wel onder de 400 euro per maand.”

Toch waarschuwt Betwetering dat huishoudens ook op een paar andere kleine dingen moeten letten: “De kachel uit laten is een heel makkelijk offer deze winter. Er zijn echter ook andere dingen die duurder gaan worden zoals voedsel, brandstof, grondstoffen en dranken. Dat heeft immers allemaal energie nodig om gemaakt en vervoerd te worden. Maar als je al die artikelen deze winter gewoon niet aanschaft, kom je echt niet in de problemen.”

 
Deel dit artikel: