19 ℃

Rijkswaterstaat roept ramptoeristen op: “Kom niet naar Nord Stream 1 of 2”

Rijkswaterstaat roept ramptoeristen op: “Kom niet naar Nord Stream 1 of 2”
Foto: Popova Valeriya / Lemonsoup14 / Shutterstock.com

Rijkswaterstaat doet een dringende oproep aan ramptoeristen om weg te blijven bij de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Beide onderzeese gasleidingen raakten door explosies zwaar beschadigd. Vermoedelijk is er sprake van sabotage.

Nord Stream 1 en 2 werden gebruikt om gas vanuit Rusland naar Duitsland te transporteren. Nord Stream 1 werd na de Russische inval in Oekraïne al stilgelegd. Nord Stream 2 is nooit in gebruik genomen, maar beide leidingen bevatten wel gas. Door de lekkages ontsnapt het gas nu in de Oostzee en dat zorgt voor spectaculaire bubbels die veel ramptoeristen aantrekken.

Rijkswaterstaat wil geen pottenkijkers in het gebied, omdat de grote gasbellen gevaarlijk kunnen zijn. Ramptoeristen die naar de plek van de explosies toe willen, zullen door Rijkswaterstaat worden tegengehouden.

Toch lijkt niet iedereen onder de indruk van de waarschuwing van Rijkswaterstaat. Tjibbe en Wouke Tibbenga uit het Friese Vijfhuizen zijn al met een bootje onderweg naar de Nord Stream-leidingen. “We gaan onze gasfles vullen. Daar wil ik best een stukje voor roeien”, glundert Tjibbe “Misschien mag het niet, maar met de huidige gasprijzen hou je mensen toch niet tegen.”

 
Deel dit artikel: