12 ℃

Rutte begrijpt dat hij geen premier meer kan zijn: “Ik ga nu voor het koningschap”

Rutte begrijpt dat hij geen premier meer kan zijn: “Ik ga nu voor het koningschap”
Foto: Oliverdelahaye / Shutterstock.com

Premier Mark Rutte maakte maandagochtend bekend dat hij zich niet langer als VVD-leider zal kandideren. Na ruim tien jaar premierschap wil Rutte een stapje hoger op de ladder.

Met goed gemoed verliet demissionair premier Mark Rutte vandaag de Tweede Kamer. Na zijn mededeling dat hij zich zal terugtrekken uit de politiek slaakten zijn politieke vijanden een zucht van opluchting. Zelfs zijn meest zure tegenstanders hadden mooie woorden voor hem over. Maar het is niet uit te sluiten dat zij in de nabije toekomst toch nog met Mark Rutte te maken zullen krijgen.

“Het premierschap is niet eeuwig. Daar ben ik me altijd terdege van bewust geweest”, legt Rutte uit. “Ik voel dat het tijd is voor de volgende stap en dus ga ik mij nu richten op het koningschap. We weten allemaal dat Willem-Alexander liever met zijn gezin in Griekenland verblijft. Ik denk dat hij het op prijs stelt als ik zijn koninklijke taken overneem. En mocht dit onverhoopt toch niet lukken, dan heb ik nog één allerlaatste optie: paus worden.”

 
Deel dit artikel: