'Alles moet nu stiekem'

Russische spionnen voelen zich minder welkom in Nederland

Russische spionnen voelen zich minder welkom in Nederland
Foto: Eddtoro / Shutterstock.com

MEPPEL - Russische spionnen voelen zich minder welkom of zelfs ronduit ongewenst in ons land. Dat zegt de 87-jarige Andrej Yermilov, die hier onder de naam Ed van Koershoven al zo’n vijftig jaar voor Rusland spioneert. 

Yermilov kwam in de jaren ’70 naar Nederland. Hij leerde Nederlands en vestigde zich in een onopvallende huurwoning in Meppel. “In die tijd was je als Russische spion nog van harte welkom”, herinnert hij zich. “Ik nam af en toe wat foto’s op de vliegbasis Volkel en stuurde die naar het Kremlin. Het was Koude Oorlog, iedereen deed dat en niemand deed er moeilijk over. Maar tegenwoordig word je met de nek aangekeken als je zegt dat je voor de Russen werkt. Dan denk ik: verdorie, wat is er gebeurd met het tolerante Nederland?”

Yermilov denkt met weemoed terug aan vroeger: “Als mensen toen vroegen wat je deed, kon je gewoon vertellen dat je voor het Kremlin wat rondkeek bij Philips. Daar was je trots op. Nu zie je al wantrouwende blikken als je in de kantine van ASML een paar woordjes Russisch spreekt. En als je dan zegt dat je met Moskou staat te bellen, krijg je nog een grote mond ook. Alles moet nu stiekem. Ik vind dat reuze jammer hoor.”

 
Deel dit artikel: