23 ℃
Opperbevelhebber besluit:

Russische militairen mogen OneLove-armband dragen op het slagveld

Russische militairen mogen OneLove-armband dragen op het slagveld
Foto: Sarakhan Vadym / Shutterstock.com

Russische soldaten die dat willen, mogen op het slagveld de OneLove-armband dragen. Dat heeft de Russische opperbevelhebber Sergei Soerovikin besloten. Rusland lijkt hiermee een krachtig signaal af te willen geven richting het Westen.

Rond het WK in Qatar leidde de OneLove-armband tot veel discussie. Uiteindelijk besloot voetbalbond FIFA om het dragen van de armband te verbieden. “Dat Rusland haar soldaten wel toestemming geeft om de armband te dragen, kan gezien worden als een opgeheven middelvinger richting het Westen”, zegt Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag.

De OneLove-armband is populair onder de Russische militairen. Op de slagvelden in het oosten van Oekraïne wordt de armband inmiddels door duizenden soldaten gedragen. Toch is dat veel meer dan enkel een pesterijtje richting het Westen, benadrukt luitenant Andrej Izmaylov, zelf ook drager van de armband. “Het gaat in de eerste plaats natuurlijk om de betekenis van de armband”, zegt hij. “Deze armband staat voor verbondenheid en tegen discriminatie. Dat zijn dingen die ik zelf heel belangrijk vind. Onze troepen zijn de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Dat podium kunnen we gebruiken om de OneLove-boodschap te verspreiden. Bij het WK mag de armband niet gedragen worden, dus dan moeten wij het maar doen.”

 
Deel dit artikel: