17 ℃

FIFA reageert op OneLove-rel: “WK moet liefdeloos toernooi blijven”

FIFA reageert op OneLove-rel: “WK moet liefdeloos toernooi blijven”
Foto: Alizada Studios / Shutterstock.com

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft nu toch een toelichting gegeven op het besluit van de voetbalbond om de OneLove-armbanden bij het WK in Qatar te verbieden. “Als je dit gaat toestaan, betrek je liefde bij het toernooi. Dat moeten we niet willen”, aldus Infantino.

De OneLove-armband staat voor liefdevolle verbondenheid tussen mensen met verschillende achtergronden en geaardheden. Onder meer het Nederlands Elftal wil de banden dragen tijdens de WK-wedstrijden, maar de FIFA verbiedt dat.

“Wij willen niet dat spelers het WK in verband gaan brengen met liefde. Daar zijn we heel principieel over”, aldus de FIFA-voorzitter. “Bij voetbal gaat het om scoren, vechten voor elk doelpunt, elkaar zo hard mogelijk onderuit proberen te trappen. Voetbal is een sport die van oudsher niets met liefde te maken heeft. Dat willen wij graag zo houden.”

Volgens Infantino is een boodschap van liefde bij het WK ook helemaal niet nodig: “Kijk naar ploegen als Qatar, Amerika en Saoedi-Arabië, die in de afgelopen dagen volstrekt liefdeloos voetbal hebben laten zien. Het kán dus wel.”

Infantino heeft er geen problemen mee als voetballers in hun vrije tijd de OneLove-armband dragen, zolang dat maar niet op het veld gebeurt: “Als sporters zo nodig een verdraagzame, liefdevolle samenleving zonder haat en racisme willen, dan moeten ze dat zelf weten. Wij als FIFA willen daar in elk geval niets mee te maken hebben.”

 
Deel dit artikel: