13 ℃

Rusland en Noord-Korea blij met Trump

Aartsvijanden Rusland en Noord-Korea lachen in hun vuistje, nu Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen betekent vrijwel zeker dat Rusland terrein zal winnen in Oost-Europa.

vladimir-poetin-putinDe verkiezing van Trump is slecht nieuws voor de veiligheid in Europa. Trump heeft openlijk gezegd dat een eventuele Russische aanval op een NAVO-bondgenoot niet betekent dat Amerika automatisch te hulp zal schieten. Vooral in de Baltische staten is de angst nu groot. Russische troepen zijn al onderweg naar de grens met NAVO-landen.

Ook de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un krijgt vrij spel, nu aartsvijand Zuid-Korea niet meer op hulp van de Amerikanen hoeft te rekenen. Een Amerikaans raketschild, dat Zuid-Korea tegen een aanval vanuit Noord-Korea moest beschermen, is nu vrijwel zeker van de baan. Daardoor groeit de angst voor een nucleaire aanval.

Japan maakt zich zorgen over de dreiging vanuit China. Donald Trump is van plan om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Azië, waardoor China het daar definitief voor het zeggen krijgt.

 
Deel dit artikel: