17 ℃

NAVO maakt zich op voor oorlog tegen Rusland

De NAVO brengt een troepenmacht van maar liefst 300.000 man in opperste staat van paraatheid. De militairen moeten zich voorbereiden op een oorlog tegen de Russen. De spanningen tussen Rusland en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen is hoog opgelopen.

tank-leger-pantservoertuig-wapen-oorlogNAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg wil de Westerse troepen klaarmaken voor een eventuele gewapende confrontatie met Rusland. Volgens de Belgische nieuwssite HLN gaat het om de grootste militaire operatie tegen de Russen sinds het einde van de Koude Oorlog.

De gespannen situatie is ontstaan, doordat Rusland op militair vlak steeds actiever wordt. “Rusland verdrievoudigde zijn defensie-uitgaven en treedt militair op tegen buurlanden”, aldus Stoltenberg. De NAVO maakt zich zorgen om de toename van Russische spionage-activiteiten, cyberaanvallen en militaire oefeningen. De Russische troepen in de Baltische staten zouden de NAVO-militairen gemakkelijk kunnen overrompelen.

Volgens een recente peiling vreest bijna de helft van de Russen dat de Russische bemoeienis in de oorlog in Syrië kan leiden tot een Derde Wereldoorlog.

 
Deel dit artikel: