Relatief weinig mannen hebben zich laten registreren als orgaandonor. Daardoor dreigt een tekort aan mannenorganen. Dat kan een probleem worden voor mannen die op een donororgaan wachten.
Van alle nieuwe orgaandonoren die na het ingaan van de nieuwe donorwet zijn geregistreerd, is de meerderheid vrouw. Dat betekent dat er relatief weinig mannenorganen beschikbaar zijn voor mannen die er een nodig hebben. In noodgevallen ontvangen mannelijke patiënten een vrouwelijk orgaan, maar dat kan voor nieuwe problemen zorgen.
De 36-jarige Rob Tonselboer leeft sinds vorig jaar noodgedwongen met de nieren van een vrouw. “Er waren geen mannennieren voor mij beschikbaar, dus de artsen moesten damesnieren implanteren. Ik leef nog, maar vraag niet hoe”, vertelt hij. “Ik moet tien keer per dag naar de wc. Ook mijn gedrag is veranderd. Ik voel duidelijk dat er een stukje vrouw in mijn lichaam zit. Ik jank bij romantische komedies. En ik zoek voortdurend ruzie met mijn partner.”
Toch beseft Rob dat hij geluk heeft gehad: “Ik ben blij dat ik geen hartpatiënt ben. Stel je voor dat ik een hart nodig had gehad. Vrouwen hebben geen hart.”