“Uw lichaam is in principe van de overheid”

De overheid beslist vanaf nu over uw organen. De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een plan waarbij iedereen automatisch orgaandonor is. “Uw lichaam is in principe van de overheid. U hebt het slechts te leen”, zegt hartchirurg Bert Knuistjes.

chirurg-arts-dokter-bert-knuistjesVoorheen mochten burgers zelf aangeven of ze hun organen na de dood beschikbaar willen stellen voor orgaandonatie. Nu beslist de overheid dat voor u. Artsen mogen uw lichaam helemaal leegtrekken, tenzij u daar bezwaar tegen maakt. Dat meldt De Telegraaf.

Dokter Knuistjes is blij met het akkoord. “Voorheen was het best een probleem om voldoende organen te vinden. Mensen deden daar soms moeilijk over. Ze dachten dat ze zelf de baas waren over hun lichaam. Dat is natuurlijk absurd. Burgers zijn van de overheid, inclusief hun organen.”

Nu de wet bepaalt dat ook uw lichaam van de overheid is, ziet Knuistjes nog meer mogelijkheden. “Burgers mochten tot nu toe tijdens hun leven gratis gebruikmaken van hun organen. Eigenlijk is dat raar. Het lichaam is nu immers van de overheid. Het zou niet meer dan normaal zijn als burgers daarvoor huur gaan betalen.”