19 ℃

RIVM vreest drinkwatertekort: “Nu onderzoeken of Markermeer echt bestaat”

RIVM vreest drinkwatertekort: “Nu onderzoeken of Markermeer echt bestaat”
Foto: Marijs Jan / Natalie Rae / Rawpixel.com / Shutterstock.com

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vreest voor een tekort aan drinkwater als er niet snel nieuwe bronnen worden gevonden. Het RIVM wil daarom dit jaar nog onderzoeken of het mythische ‘Markermeer’ echt bestaat.

“Door bevolkingsgroei en toenemende droogte zal de vraag naar drinkwater in 2030 flink groter zijn dan nu. Zonder maatregelen zullen er in 2030 in heel Nederland tekorten ontstaan”, zegt woordvoerder Ton Roffel van het RIVM.

Om een rampscenario in 2030 te voorkomen, moet nu al worden gezocht naar nieuwe waterbronnen. “Het mooiste zou zijn als we nu een enorme hoeveelheid zoet water zouden ontdekken, het liefst precies in het midden van Nederland”, droomt Roffel.

Roffel wijst op de kaart aan waar die nieuwe bron volgens oude volksverhalen zou moeten liggen: “Volgens een oude legende zou ergens tussen Almere, Hoorn en Lelystad een enorm meer moeten zijn, het zogenaamde ‘Markermeer’. Volgens de overlevering zouden daar miljarden liters zoet, goed bruikbaar water in zitten. Het zijn nu natuurlijk nog maar geruchten, maar stel je eens voor dat ze waar zijn! Wat als dat mythische ‘Markermeer’ echt bestáát? Dan zijn we in één klap van onze zorgen af.”

 
Deel dit artikel: