11 ℃

Prinsjesdag: Koning kondigt eigen salarisverhoging aan

Prinsjesdag: Koning kondigt eigen salarisverhoging aan
Foto: YT CC / Koninklijk Huis

Vakanties, zeilboten, paleizen: het kost allemaal geld. Daarom kondigde koning Willem-Alexander op Prinsjesdag zélf zijn jaarlijkse salarisverhoging aan.

Koning Willem-Alexander moest het afgelopen jaar nog rondkomen van zo’n 6,1 miljoen euro en daarvan gaat ruim 5 miljoen op aan zijn ambtenaren. Uit gelekte Prinsjesdagplannen blijkt dat ook het koningshuis kampt met sterk gestegen personeels- en energiekosten. Daarom kondigt de koning tijdens de Troonrede onder meer aan dat hij er dit jaar 450.000 euro bij krijgt.

Koningin Máxima zou als erevoorzitter van SchuldenlabNL hebben aangedrongen op deze verhoging, omdat ze vaak ziet dat huishoudens te laat de tering naar de nering zetten. Eenmaal in de schulden, worden de problemen én de stress alleen maar groter. Dat wil ze graag voorkomen.

Eerder zei Máxima daarover: “Ik vind dat in dit mooie land niemand onnodig in de financiële problemen moet komen. Dat is niet goed voor de economie, de maatschappij, voor de families en voor de individuen.” Daarmee doelde koningin Máxima, zo blijkt nu, op zichzelf.

Dit jaar gaat in totaal 48,2 miljoen op aan het Koninklijk Huis, waarschijnlijk stijgt dat bedrag in 2023 naar zo’n 50 miljoen euro. De koning is hiermee de eerste die zijn loon gecorrigeerd ziet voor de inflatie. Een staking lijkt hiermee voorlopig van de baan.

 
Deel dit artikel: