15 ℃

Koning in Troonrede: “Het gaat goed met Nederland, behalve met u”

Koning in Troonrede: “Het gaat goed met Nederland, behalve met u”
Foto: YT CC

Het gaat goed met Nederland, maar u blijft een probleem. Dat is de belangrijkste boodschap van de Troonrede, die op Prinsjesdag door koning Willem-Alexander werd uitgesproken.

Omdat de Ridderzaal momenteel wordt gerenoveerd, werd de Troonrede dit keer uitgesproken in de Koninklijke Schouwburg. “De coronapandemie ligt achter ons en ondanks de toegenomen inflatie laat het bedrijfsleven nog steeds economische groei zien. Het land staat er sterk voor. Alleen u, met uw eeuwige commentaar onderling en op social media, blijft ook in het komende jaar een probleem”, sprak de koning.

“In vergelijking met de wereld om ons heen kennen burgers in ons land een grote mate van vrijheid. Iedere Nederlander heeft de vrijheid om eigen keuzes te maken, opleidingen te volgen en te ondernemen. Dat heeft geleid tot succes en ongekende welvaart voor hen die wél hun kansen pakten”, vervolgde koning Willem-Alexander. “U, daarentegen, heeft voortdurend commentaar, slechts gestoeld op jaloezie, egoïsme en gespeend van enige zelfreflectie. De regering, onze premier, ons belastingstelsel en zelfs de maatregelen die het kabinet heeft genomen zodat u uw energierekening kunt blijven betalen: u heeft op alles wat aan te merken, niet gehinderd door enige relevante kennis.” Behalve koningin Máxima was dit keer ook kroonprinses Amalia aanwezig bij de Troonrede.

Na de Troonrede vertrok koning Willem-Alexander naar Paleis Noordeinde voor de traditionele balkonscène.

 
Deel dit artikel: