Positie Willem-Alexander wankelt… kan Beatrix de macht terugnemen?

Foto: YT CC

Het rommelt binnen het Koninklijk Huis. De dagen van Willem-Alexander als koning van Nederland lijken geteld. Na zijn uitglijder met het reisje naar Griekenland wordt onderzocht of de kroon kan worden teruggegeven aan voormalig koningin Beatrix.

De positie van Willem-Alexander ligt onder vuur na zijn zoveelste blunder als koning. Terwijl zijn land vanwege het coronavirus nagenoeg in lockdown zit, ging de koning doodleuk op vakantie naar Griekenland. Het snoepreisje zorgde voor flinke ophef, waarna Willem-Alexander besloot om terug te gaan naar Nederland. Bronnen binnen het Koninklijk Huis melden dat de maat vol begint te raken. Toch is het nog tamelijk ingewikkeld om de koning uit zijn macht te zetten.

“Prinses Amalia is de eerste in de lijn van troonsopvolging, maar zij is nog erg jong. Amalia is pas 16 en nog niet klaar om het land te regeren”, zegt royaltykenner Geert Hofmans. “Het is waarschijnlijker dat prinses Beatrix de macht terugneemt. Al langer gaan geruchten over een comeback van Beatrix. De blunders van haar zoon zijn voor haar natuurlijk ontzettend moeilijk om aan te zien.”

Kan Beatrix de macht terugnemen van Willem-Alexander? “Staatsrechtelijk gezien is het mogelijk om de koning uit zijn macht te zetten omdat hij niet functioneert, maar dat is tot op heden nog nooit gebeurd”, weet Hofmans. “Dat er ingegrepen moet worden is duidelijk, maar daarvoor zal nog veel geregeld moeten worden. Voor het zover is, ben je al gauw twee jaar verder. En tegen die tijd is prinses Amalia oud genoeg.”

 
Deel dit artikel: