17 ℃

Koning reageert: “In Nederland werd het te lastig om mijn salaris uit te geven”

Foto: Marjan Apostolovic / Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com

Koning Willem-Alexander heeft vanuit Griekenland gereageerd op de ophef die is ontstaan over zijn vakantie. Door de gedeeltelijke lockdown vindt koning Willem-Alexander het in Nederland te lastig worden om zijn alsmaar stijgende salaris uit te geven. 

Het koningspaar vertrok vrijdag onverwacht naar hun vakantievilla in Griekenland. Dit zorgde voor veel verontwaardigde reacties, omdat de vakantie haaks staat op het advies van de regering om niet naar het buitenland te gaan. De koning geeft echter aan dat het in Nederland te moeilijk wordt om zijn alsmaar stijgende salaris uit te geven. De koning ontving dit jaar bijna 6 miljoen euro aan salaris en onkostenvergoedingen. Komend jaar komt daar nog eens 5 procent bij.

Koning Willem-Alexander reageert meelevend op de kritiek vanuit de bevolking: “Ik begrijp de verontwaardiging best. De meeste onderdanen in Nederland hebben niet de problematiek die een zeer hoog salaris met zich meebrengt. Sterker nog, ze hebben veelal te maken met dalende inkomsten door de coronacrisis. Maar mensen moeten het ook eens van onze kant bekijken. Normaal gesproken zouden wij die zestienduizend euro per dag makkelijk weg kunnen werken door een extra dessert te nemen in een restaurant. Maar dat er zit door die beperkende maatregelen even niet in. En dat het volk er zo’n zooitje van maakt dat dit soort maatregelen genomen moeten worden, daar kan ik toch niets aan doen?”

Inmiddels is koning Willem-Alexander weer vertrokken uit Griekenland en onderweg naar zijn volgende bestemming.

 
Deel dit artikel: