11 ℃

Pieter Omtzigt redt onderkoelde bergbeklimmer van top Mount Everest

Pieter Omtzigt redt onderkoelde bergbeklimmer van top Mount Everest
Foto: YanLev Alexey / Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

Pieter Omtzigt heeft tijdens het zomerreces van de Tweede Kamer het leven gered van een Amerikaanse bergbeklimmer. De Amerikaan was op de top van Mount Everest onderkoeld geraakt, maar kon door Omtzigt op tijd in veiligheid worden gebracht.

In het basiskamp onderaan de berg trilt de 38-jarige Andrew Rainer nog na van het hachelijke avontuur. “Het was mijn eerste solo-expeditie. Ik had net met grote moeite de top bereikt, toen de extreme kou me greep”, vertelt hij. “Langzaam verloor ik het bewustzijn. Ik voelde het leven uit me wegstromen. Ik vreesde dat ik ter plekke zou sterven, toen ik ineens voelde hoe de krachtige armen van Pieter Omtzigt me optilden.”

Op de rug van Pieter Omtzigt werd Rainer van de berg af gedragen. “Ik ben hem ontzettend dankbaar. Dit had heel anders kunnen aflopen”, aldus de dolgelukkige Amerikaan.

Mount Everest is met een hoogte van 8.849 meter de hoogste berg ter wereld. Omtzigt gebruikt de zomervakantie om de berg – overigens zonder hulp van zuurstofflessen – te beklimmen. “Ach, ik deed gewoon wat ik moest doen”, zegt het nuchtere Kamerlid over de spectaculaire reddingsactie. “De laatste tijd word ik als een soort messias neergezet. Zelf zie ik dat niet zo. Ik was gewoon toevallig op het juiste moment op de juiste plaats.”

 
Deel dit artikel: