17 ℃

Commissie oordeelt: “Mount Everest 1200 meter hoger dan nodig”

Commissie oordeelt: “Mount Everest 1200 meter hoger dan nodig”
Foto: Vyacheslav Argenberg / Wiki Commons CC BY40

Mount Everest moet 1200 meter worden verlaagd. Dat zegt een speciale commissie die veiligheid op de berg heeft onderzocht.

Met een hoogte van 8849 meter is Mount Everest nu nog de hoogste berg ter wereld. Maar is het anno 2023 nog wel verantwoord om die hoogte in stand te houden? De commissie Terreinstudies van de Universiteit Meppel vindt van niet. “Jaarlijks komen 15 tot 20 mensen om het leven tijdens hun klimtocht naar de top. Die mensen hadden waarschijnlijk nog geleefd als de berg lager was geweest”, zegt onderzoeksleider Bert Ritssluyter.

Dit jaar zijn tot nu toe al dertien doden gevallen bij de beklimming van Mount Everest en het jaar is nog lang niet om. Toch hebben de autoriteiten van Nepal en Tibet, waar Mount Everest onder valt, nog geen enkele actie ondernomen om de berg te verlagen.

“Je zou de situatie op Mount Everest gerust levensgevaarlijk kunnen noemen, maar niemand doet er wat aan”, aldus Ritssluyter. “Mount Everest zou de bovenste 1200 meter makkelijk kunnen missen. De berg is dan nog steeds hoog, maar wel een stuk beter begaanbaar. Helaas ontbreekt het nu nog aan een stukje regelgeving over hoe hoog zo’n berg precies mag zijn.”

 
Deel dit artikel: