Paus Benedictus kijkt tevreden terug op uitvaart: “Precies zoals ik me had voorgesteld”

Paus Benedictus kijkt tevreden terug op uitvaart: “Precies zoals ik me had voorgesteld”
Foto: Marco Iacobucci Epp / Shutterstock.com

Hij had gevraagd om een sobere uitvaart en die kreeg hij ook. Paus emeritus Benedictus XVI is ontroerd door de uitvaartceremonie die donderdag voor hem was georganiseerd.

Benedictus werd in een eenvoudige houten kist uit de Sint-Pietersbasiliek gedragen en op het plein voor de kathedraal gezet. “Geen pracht en praal, maar eenvoud en soberheid. Precies zoals ik het me had voorgesteld”, zegt Benedictus achteraf over de ceremonie.

Gedurende de hele uitvaartmis bleef Benedictus in de kist op het Sint-Pietersplein liggen, terwijl andere geestelijken zalvende woorden spraken. “Ik vond het heel mooi en ontroerend. Vooral de toespraken van Franciscus hebben me diep geraakt. Ik moest goed luisteren, want mijn Latijn is een beetje roestig, maar ik vond het prachtig”, aldus Benedictus.

Conform de Bijbel begint Benedictus nu aan het eeuwige leven in het licht. “Daar zie ik eerlijk gezegd wel een beetje tegenop”, geeft hij toe. “De eeuwigheid kan lang duren. Ik vond die 95 jaar op aarde eigenlijk al te lang, maar euthanasie mocht niet van mij.”

 
Deel dit artikel: