Oude Egyptenaren hadden luisterboeken voor doven en slechthorenden

Oude Egyptenaren hadden luisterboeken voor doven en slechthorenden
Foto: Mohammed Al Ali / Kamira / Shutterstock.com

LUXOR - Ongeveer duizend jaar voor Christus beschikten de Egyptenaren al over luisterboeken voor doven en slechthorenden. Dat blijkt uit een archeologische opgraving in de buurt van de Egyptische stad Luxor.

“Net als in onze tijd waren luisterboeken ook vroeger al populair. Omdat er nog geen opnameapparatuur was, werden alle luisterboeken destijds live verteld. Maar wie doof of slechthorend was, kon dat uiteraard niet horen. Toch hadden de oude Egyptenaren daar al een oplossing voor”, zegt geschiedkundige Donald Zuurdeegh.

Archeologen vonden een soort kleitabletten waarin de tekst van een luisterboek was gekerfd. “Door de tekst te ontcijferen, konden doven en slechthorenden van een luisterboek genieten zonder ernaar te hoeven luisteren. Het is een heel ingenieus systeem”, aldus Zuurdeegh.

Volgens de geschiedkundige kan de uitvinding van de oude Egyptenaren ook in onze tijd nog nuttig zijn: “Luisterboeken gebruiken we nu nog, maar doven en slechthorenden hebben er nog steeds niets aan. Voor die mensen kan deze oude techniek een oplossing zijn. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken of we hier iets mee kunnen.”

 
Deel dit artikel: