Katten, honden, hamsters en andere huisdieren lijden vaak aan ‘genderverwarring’. Dat blijkt uit een groots opgezet onderzoek dat veterinair psychiater Famke Wolhaar uitvoerde onder 237 huisdieren.
Binnen die onderzoekspopulatie ontdekte Wolhaar 12 dieren die afwijkend scoorden op bepaalde tests. Wolhaar: “Hieruit bleek bepaald gedrag dat bekend staat als genderverwarring. Een getest huisdier gedraagt zich bij voorbeeld typisch vrouwelijk, terwijl het fysiek gezien overduidelijk mannelijk is. Dit gebeurt ook omgekeerd bij vrouwtjesdieren. Genderverwarring treedt op als een dier het eigen gender niet begrijpt. Bij mensen is dit verschijnsel al wel geaccepteerd, maar onder huisdieren is het nog onbespreekbaar.”
Famke Wolhaar besluit: “Als één ding uit dit onderzoek duidelijk naar voren is gekomen, dan is het wel dat je huisdieren niet klakkeloos in een ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ hokje kunt stoppen. Fysieke kenmerken zeggen amper iets over de identiteit van je huisdier. Bekijk het beestje eens door een LHBTIQAPC-bril en sta open voor het werkelijke gender. Vermijd ook dierennamen als ‘Brutus’ of ‘Geisha’. Zulke namen kunnen héél verwarrend en zelfs kwetsend voor het dier zijn.”