Bijna een jaar na de start van ’s werelds eerste zeewierboerderij in een windmolenpark op de Noordzee, is de eerste oogst een feit.
Directeur Eef Brouwers van North Sea Farmers toont zich verrast over de hoeveelheid zeewier: meer dan verwacht. Op netten, vooraf voorzien van zeewiersporen, is zeewier tot volwassen grootte kunnen uitgroeien, ondanks de winterse omstandigheden en de uitdagingen van de ruige Noordzee. Het geoogste zeewier wordt niet gebruikt voor sushi, maar ingevroren en verwerkt tot ingrediënten voor onder meer verpakkingen, sokken en cosmetica.
Hoewel er in de Noordzee veel ruimte is voor uitbreiding, waarschuwen onderzoekers van Wageningen Universiteit voor de ecologische impact op de voedselketen en voor de uitdagingen van de zee. Sommige producenten, zoals Seaweedland, kiezen voor teelt op land, mede vanwege voedselveiligheid. De eerste oogst bedroeg duizend kilo; de ambitie reikt verder met een doelstelling van tien miljoen ton per jaar in 2050.