19 ℃

Nederlanders kiezen massaal voor ‘soft boycot’ WK: “Ik kijk wel, maar weiger ervan te genieten”

Nederlanders kiezen massaal voor ‘soft boycot’ WK: “Ik kijk wel, maar weiger ervan te genieten”
Foto: Antoniodiaz / Shutterstock.com

Vanwege de afschuwelijke mensenrechtensituatie in Qatar hebben de meeste Nederlanders besloten om het WK te boycotten. Er is vooral gekozen voor een zogenoemde ‘soft boycot’, waarbij er wel wordt gekeken, maar niet wordt genoten van de wedstrijden.

Voetballiefhebber Bas Dorpenaar (34) uit Almere keek dinsdagmiddag met grote weerzin naar de WK-wedstrijd van Nederland tegen Qatar. “Bij de bouw van de stadions in Qatar zijn duizenden arbeiders uitgebuit. Dat vraagt van mij als supporter om een stevige reactie. Dus ik keek wel, maar onder protest. Ik weigerde van de wedstrijd te genieten. Laat dat duidelijk zijn.”

Ook Henk ten Meylens (56) maakte met een soft boycot een krachtig statement naar de FIFA en het regime in Qatar: “Mensenrechten zijn uiteraard veel belangrijker dan een potje voetbal. Daarom worden de wedstrijden bij mij thuis op ingetogen wijze bekeken. Dus met eenvoudig bier, hooguit twee soorten chips en niet meer dan acht bitterballen per persoon. Ik ben daar heel principieel in.”

 
Deel dit artikel: